Zedenpolitie gaat sharia handhaven

Korte broeken die een stuk kuit laten zien? T-shirts zonder mouwen die de spierballen goed doen uitkomen? Niet in taxi's als het aan de zedenpolitie in de Nigeriaanse deelstaat Kano ligt. Duizenden agenten arresteren iedereen die zich 'ongepast' kleedt, terwijl die kleding juist favoriet is bij de jongemannen die de riksja-taxi's besturen. Daar komt nog eens bij dat het verboden is om als taxichauffeur tegelijkertijd een man en een vrouw te vervoeren.

"De manier waarop sommige uitbaters van de driewielers zich kleden en vrouwen en mannen samen vervoeren is erg storend", aldus Yusuf Yola, woordvoerder van de hisbah, de zedenpolitie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de strikte islamitische wet, de sharia. Kleding zoals bermuda's, die boven de knie vallen, zijn niet alleen in strijd met de sharia, maar ook 'on-Hausa', aldus Yola, verwijzend naar de grootste stam in het noorden van Nigeria.

In totaal worden er tienduizend agenten ingezet die toezien op de goede zeden. Agenten hebben opdracht gekregen mensen staande te houden om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de wet houdt. Daar vallen ook christenen onder, aldus Yola.

Taxichauffeur Jamilu mai Babur, een moslim, is tegen de strenge wetgeving. "Ik ga me niet houden aan deze nutteloze wet omdat de sharia niet gaat om het schenden van de mensenrechten." Een andere chauffeur is eveneens kritisch. "Het gaat in tegen de islam, dit krachtige bevel, maar ze hebben de macht over ons, dus ik moet me er wel aan houden, omdat dit mijn bestaansmiddel is."

In negen van de 37 deelstaten van Nigeria is de sharia van kracht. De wet wordt in sommige deelstaten anders uitgelegd en soms strenger toegepast. In drie deelstaten is de sharia weliswaar van kracht, maar alleen voor moslims die kiezen voor de wet om familiegeschillen op te lossen. In de rest van Nigeria geldt seculiere wetgeving.