'Woensdag debat over begrotingsakkoord'

De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk woensdag over het begrotingsakkoord. Dat debat zal worden gevoerd door de fractieleiders en premier Mark Rutte (VVD). De twee grootste oppositiepartijen PVV en SP laten maandag weten dat ze hier op aankoersen.

PVV-leider Geert Wilders liet vorige week al weten dat hij een apart debat wil met Rutte. Dat wil hij houden voorafgaand aan de algemene financiële beschouwingen die voor woensdag en donderdag staan gepland. Ook de SP dringt aan op een debat op woensdag. Wilders gaat dit dinsdagmiddag, als de Kamer voor het eerst weer bijeenkomt, officieel voorstellen en het is niet de verwachting dat de overige partijen dit verzoek zullen blokkeren.

Het debat zal sterk lijken op de algemene politieke beschouwingen die de opmaat vormden voor de gesprekken tussen de coalitiepartijen en D66, de ChristenUnie en de SGP. Aan het eind van dat debat kondigde Rutte aan dat hij met de oppositie verder wilde praten over steun aan de begroting.

Als basis voor het debat woensdag kunnen de oppositiepartijen de doorrekening van de plannen door het Centraal Planbureau gebruiken. De partijen die niet betrokken waren bij het akkoord - PVV, SP en het CDA - drongen aan op deze doorrekening, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegde zondag toe dat er snel een beperkte doorrekening komt.

Die moet duidelijk maken of het akkoord inderdaad bijvoorbeeld leidt tot vijftigduizend extra banen, zoals het kabinet zegt. Een uitgebreide doorrekening met ook de effecten voor de economie laat langer op zich wachten. Daarover klinkt gemor, onder meer bij de SP, maar het is niet de verwachting dat het debat daarvoor zal worden uitgesteld, omdat de Tweede Kamer volgende week niet vergadert in verband met het herfstreces.

Het begrotingsakkoord werd vrijdagavond gesloten, na tien dagen van intensieve onderhandelingen tussen de coalitiepartijen en de oppositie. Het bezuinigingsbedrag van zes miljard euro blijft overeind, maar op verzoek van de drie oppositiepartijen wordt er meer geïnvesteerd in onderwijs en worden gezinnen ontzien. Ook wordt een aantal maatregelen uit het sociaal akkoord aangepast, zoals een versnelde hervorming van het ontslagrecht.