Fyra heet straks geen Fyra meer

De treinen die nu nog onder de naam Fyra op het hogesnelheidstraject rijden, heten straks geen Fyra meer. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zaterdagavond na een melding hierover in een nieuwsbrief aan pannelleden van NS Hispeed.

Wat de nieuwe naam wordt en of er wel een nieuwe naam komt, is nog niet bekend. De NS zit er al een tijd mee in de maag dat veel reizigers bij de naam Fyra vooral denken aan de door problemen geplaagde V250-treinstellen.

De Fyra moest volgens de woordvoerder staan voor een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Brussel. Nu daar geen sprake meer van is, kunnen de treinen volgens de woordvoerder ook geen Fyra meer worden genoemd. Momenteel rijden alleen nog tussen Amsterdam en Breda treinen onder de noemer Fyra. Dat zijn TRAXX-locomotieven met intercityrijtuigen. Die krijgen dus een andere of geen naam.

"NS Hispeed is straks ook geen apart bedrijf meer, het wordt bij de NS geïntegreerd. Daar zijn we nu druk mee bezig. Het traject wordt dus gewoon een van onze trajecten en het is de vraag of die een aparte naam moet hebben", zegt de woordvoerder.

De V250-treinstellen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda werden in januari vanwege talloze gebreken uit de dienstregeling gehaald. Ze reden toen nog geen maand over het supersnelle spoor richting België. In juni besloot de NS definitief de stekker uit deze treinstellen te trekken.