Demonstratie tegen Monsanto

Vanmiddag is er op de dam te Amsterdam een demonstratie tegen de Amerikaanse biotechnologiegigant Monsanto. Het protest richt zich op het gebruik en patenteren van genetisch gemanipuleerde gewassen. Demonstranten beweren dat Monsanto de voedselketen in gevaar brengt.

Het controversiële bedrijf staat bekend om zijn claim op de natuur. Boeren die per ongeluk een genetisch gemanipuleerd zaadje op hun land krijgen, kunnen een bezoekje van een advocatenteam verwachten. Ook biologische boeren bij wie, zonder dat het hun eigen schuld is, 1 procent van hun gewassen transgene varianten van Monsanto bevat, zijn het zaadje.

Het concern heeft een lange geschiedenis van rechtzaken, dubieuze octrooiaanvragen, politici die op de loonlijst staan, intimidatie en valse claims. Meer dan een derde van alle groente die in Europa op het  schap liggen, zijn variaties van het sympathieke bedrijf. Aan de overkant van de grote plas is dat zelfs 90%.  Producten waar ze verder hun zakken mee gevuld hebben zijn onder ander Agent Orange, Roudup en genetisch gemanipuleerd soja. Dit laatste wordt veelal gebruikt om vee te voeden en vindt ook zo zijn weg naar de mens.

Ook in Bergschenhoek, waar een vestiging van Monsanto is, is een protestactie. Beide manifestaties beginnen vanmiddag om 14.00 uur.


De vorige demonstratie op 25 mei (beeld: NOS)