Molotovgooier accepteert bod Leudal op woning toch

De zogenoemde molotovgooier Gijsbert Ruiter en zijn partner Margot Barel willen toch hun woning verkopen aan de gemeente Leudal. Voorwaarde is alleen dat ze kunnen blijven totdat een schouw van de woning in een hoger beroep in de zaak tegen Ruiter heeft plaatsgevonden, meldt hun advocaat Amma Grapperhaus vrijdagavond.

Eerder deze maand werd nog bekend dat Ruiter een bod van de gemeente op zijn woning had afgewezen. Dat Ruiter en Barel nu alsnog akkoord gaan, komt volgens Grapperhaus omdat de twee zich zodanig in een hoek gedrukt voelen, dat ze niet anders kunnen dan hun biezen pakken.

Nadat ze het vorige bod hadden afgewezen, werd bekendgemaakt dat de gemeente de beveiliging van het huis stopzet. "Het gezin ziet zich vanwege hun eigen veiligheid genoodzaakt te verhuizen", aldus de advocaat. Het bod waarmee Ruiter en Barel akkoord gaan, is een bedrag van circa 350.000 euro.

Vorig jaar plaatste Ruiter een hek voor zijn huis om zich te beschermen tegen wat hij beschreef als de terreur van de bewoners van een naast zijn woning gelegen woonwagenkamp. Toen agenten het illegale hek kwamen verwijderen, gooide Ruiter met molotovcocktails en dreigde hij met een handboog. Ruiter werd begin april hiervoor tot negen maanden cel veroordeeld. Het hoger beroep in de zaak loopt nog.