FOK!filmtip van de dag: First Blood 1 & 2

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

First Blood

Over de FOK!filmtip van de dag hoefden we vandaag niet zo lang na te denken. Op RTL7 zijn vanavond de klassiekers First Blood en Rambo: First Blood part II te zien, een tweetal spetterende actiefilms die je eigenlijk niet te vaak kan zien.

Om 20.30 uur begint de avond met de film First Blood uit 1982. In de epische film van regisseur Ted Kotcheff zien we Sylvester Stallone als John Rambo, een Vietnamveteraan die teruggekeerd is naar Amerika om een oude vriend op te zoeken. Rambo heeft moeite om zich aan het burgelijke leven aan te passen en wordt constant op zijn hielen gezeten door sheriff Teasle, die hem absoluut niet vertrouwt. Op gegeven moment wordt de voormalige soldaat in de kraag gevat en achter de tralies gesmeten. Rambo laat zich echter niet zomaar opsluiten, weet op hardhandige wijze uit te breken en vlucht de bossen in, achternagezeten door Teasle en een klein leger aan politieagenten. Het is het begin van een oorlog tussen 200 man tegen een levende vechtmachine.

First Blood 2

First Blood is een absolute klassieker uit het VHS-tijdperk. De film kent een ijzersterke cast met Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy in de belangrijkste rollen. First Blood kan ook worden gezien als een aanklacht tegen de meer dan schofterige manier waarop veel van de Vietnamveteranen in hun thuisland werden ontvangen. Stallone laat Rambo niet alleen als een gevoeloze moordmachine zien, maar toont hem ook als een kwetsbaar mens met emoties, al is dat fragment waar we Rambo zien snotteren ook wel wat lachwekkend.

Van First Blood bestaan ook een aantal fragmenten, die niet in de film gebruikt zijn, waaronder een alternatief einde waarin Rambo zichzelf van kant maakte met het pistool van Trautman. Test-publiek vond dit einde te deprimerend en daarom werd het al snel aangepast naar een open einde. Er moesten tenslotte nog een aantal vervolgfilms komen. Het eerste vervolg Rambo: First Blood part II verscheen in 1985 en is vanavond om 22.25 uur te zien op RTL7.

Rambo

In het door George P. Cosmatos geregisseerde Rambo: First Blood part II zit onze held alweer drie jaar gevangen vanwege de gebeurtenissen in First Blood. Hij krijgt de aanbieding van zijn voormalige kolonel Trautman om eerder vrij te komen als hij een missie naar Vietnam wil aanvaarden om daar een aantal krijgsgevangenen terug te vinden. Rambo komt onder commando van Murdock, een man die zeker niet het beste met Rambo voorheeft.

Rambo 2

Rambo: First Blood part II is een heerlijk actiefilm, gebaseerd op een scenario van James Cameron en Sylvester Stallone. Rambo: First Blood part II was ook de enige film uit de reeks die genomineerd werd voor een Oscar. In 2002 werd over de film een documentaire gemaakt getiteld We Get to Win This Time, waarin cast en crew terugblikten op de totstandkoming van de tweede film. Liefhebbers van explosieve actiefilms uit de tachtiger jaren hoeven zich vanavond in elk geval niet te vervelen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!