IMF: afbouwen steun VS moet zeer geleidelijk

Het afbouwen van de Amerikaanse economische stimuleringsmaatregelen moet zeer geleidelijk gebeuren. Alleen zo kan de Federal Reserve de onrust op financiële markten beperken. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag in een halfjaarlijks onderzoek naar de stabiliteit van de economie wereldwijd.

Het terugdringen van het maandelijkse opkoopprogramma - ook wel 'taperen' - en het verhogen van de rente zijn volgens het IMF de voornaamste uitdaging voor de stabiliteit van de wereldwijde economie. Toch moet de Fed niet te lang wachten met dat besluit, zo stelt het fonds. Het te lang vasthouden aan een extreem lage rente bedreigt de economische stabiliteit namelijk ook.

De Amerikaanse koepel van centrale banken moet daarom proberen de neveneffecten van dat besluit zo veel mogelijk te neutraliseren. Duidelijk en tijdig communiceren is daarbij 'essentieel', zo stelt het IMF. Desondanks blijft het taperen riskant, omdat beleggers mogelijk besluiten om hun investeringen snel te verkopen vanwege de hogere rentes.

In de eurozone ziet het IMF daarentegen minder gevaren voor de stabiliteit. De hervormingen die de zeventien landen van de muntunie hebben doorgevoerd, hebben de druk op banken en de obligatiemarkt verlaagd. Ook de versterking van de Europese monetaire unie heeft daaraan bijgedragen, aldus het IMF.

Dat wil echter niet zeggen dat in de muntunie geen ruimte voor verbetering is. Banken moeten volgens het IMF nog meer doen om hun financiële positie te versterken, zodat beleggers weer vertrouwen krijgen in de euro. De financiële steun van de Europese Centrale Bank geeft banken de tijd die nodig is om hun balansen te versterken, aldus het IMF.