'Dit jaar nog zware beving Groningen'

Groningers moeten rekening houden met steeds meer en zwaardere aardbevingen. Dat concludeert gepensioneerd ingenieur Adriaan Houtenbos op basis van eigen onderzoek, meldt NRC Handelsblad woensdag. De eerste beving met een kracht van 4 op de schaal van Richter verwacht hij nog dit jaar.

De eerste aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter wordt volgens Houtenbos in 2029 verwacht. Daarbij zouden mensen ernstig gewond kunnen raken, omdat bij die kracht oude gebouwen instorten, kasten omvallen en schoorstenen afbreken.

De zwaarste beving die Groningen tot nu toe kende was die in de gemeente Loppersum in augustus vorig jaar. Die beving had volgens het KNMI een kracht van 3,6.

Houtenbos, die voor zijn pensioen bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) werkte, concludeert verder dat elk jaar het aantal bevingen met zestien procent toeneemt ten opzichte van het totaal aantal geregistreerde bevingen. Dat aantal verdubbelt elke 4,7 jaar en vertienvoudigt elke 15,5 jaar.

De ingenieur baseert zich op grafieken en gegevens van het KNMI, de NAM en van het Staatstoezicht op de Mijnen. Houtenbos denkt dat de NAM en het KNMI de 'bevolking hebben misleid' omdat ze al in 2004 zouden hebben geweten dat bevingen met een kracht van 5 op de schaal van Richter eraan zitten te komen. Houtenbos presenteert zijn onderzoek woensdag in Groningen, aldus NRC.

In Groningen beeft de aarde door gaswinning zo'n veertig keer per jaar. Door een eerder dit jaar verschenen rapport, waaruit bleek dat de kans op krachtige bevingen veel groter is dan gedacht, ontstond onrust. Voorheen werd aangenomen dat de bevingen niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek wees uit dat 4 tot 5 mogelijk is.

Een woordvoerder van de NAM was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Submitter:  Bron: Novum