'Geen klacht om Russische antihomowet'

Een statenklacht tegen Rusland vanwege de zogenoemde antihomowet is niet aan de orde. Dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag. in antwoord op Kamervragen van D66. Een statenklacht is volgens hem een te zwaar middel dat alleen in uitzonderlijke gevallen en in laatste instantie wordt ingezet.

D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Sjoerd Sjoerdsma hadden Timmermans eind september gevraagd of het kabinet bij de Raad van Europa een klacht kon indienen tegen Rusland. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) pleitte daar eerder voor tijdens een protest tegen de wet in de hoofdstad. Een kabinetsreactie was echter uitgebleven.

Nederland vindt een statenklacht echter te ver gaan. Timmermans voorziet dan 'een bilateraal proces met de daaruit voortvloeiende verharding van standpunten'. Wat de bewindsman liever ziet is het bespreekbaar maken van het probleem rond de wet die propaganda van 'niet-traditionele seksuele relaties' strafbaar stelt.

"Nederland heeft een sterke voorkeur om de dialoog met Rusland open te houden, omdat dat de beste manier is om te komen tot verbetering van de mensenrechtensituatie in Rusland", stelt de minister.

D66 vond een schorsing van Rusland bij de Raad van Europa eventueel ook een acceptabele maatregel, maar ook dat vindt Timmermans te ver gaan. Met een dergelijke schorsing is slechts een keer eerder gedreigd. Dat was tegen Griekenland na de militaire coup eind jaren zestig. Ook een schorsing van Russische parlementariërs door de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa ligt volgens de minister niet voor de hand.