Aangeklaagd om gift aan bedelaar

Vlamingen zijn rasechte Bourgondiërs. Daarbij hoort ook goed eten: Vlaanderen staat niet voor niets bekend om z'n mosselen, frieten, chocolade en bier. Maar toen een bakkerijmedewerkster uit Zottegem die gastronomische liefde deelde met een bedelaar, kwam dat haar duur te staan.

Marleen de Lombaert werkte als winkelbediende in een bakkerij. Even voor sluitingstijd waren er nog een aantal koffiekoeken over, waarvan ze er zes aan een bedelaar gaf. Een tijdje later keerde de bedelaar terug en hij gaf Marleen wat groenten als dank. De baas bekeek daarop de videobeelden, waarop te zien was dat Marleen de bedelaar de koeken gaf.

Volgens de baas was dit ruilhandel en Marleen werd direct ontslagen. Ze vindt echter dat ze niet ontslagen had mogen worden en is naar de arbeidsrechtbank gestapt. Als reactie heeft haar ex-baas haar aangegeven wegens diefstal. Marleen schaamde zich dood: "Bij de politie namen ze zelfs mijn vingerafdrukken, alsof ik een dief was."

Marleen blijft volhouden dat ze slechts een barmhartige daad stelde. De bakker ziet dat anders, zo zegt hij bij monde van zijn advocaat: "Waar gaan we naartoe als een winkelbediende enkele minuten voor sluitingstijd zélf beslist wat er met de onverkochte koopwaar dient te gebeuren?"

Update 20.45 uur

Een oplettende user heeft een verklaring gevonden die opgesteld is door de advocaat van bakkerij Marysse. Daarin stelt advocaat Kristof De Mulder dat de Lombaert de media heeft gezocht met een 'eenzijdige voorstelling van de feiten'. De Lombaerts gift zou helemaal geen goede daad zijn, maar de zoveelste in een reeks van malafide handelingen.

Volgens de verklaring ging het helemaal niet om een hongerige bedelaar, maar om een gierige klant die tegen sluitingstijd goedkoop wilde inslaan. Hij gaf de Lombaert zijn telefoonnummer en wilde met haar afspreken, de Lombaert gaf daarop gratis waren weg. Ook gaf de klant tijdens verhoor toe dat het niet de eerste keer maar mogelijk al de tiende keer was dat hij groenten in ruil gaf.

Ook zou de Lombaert gefraudeerd hebben met stempelkaarten. Na haar ontslag kwamen verschillende klanten reclameren omdat ze geen gratis brood kregen bij een halfvolle stempelkaart, terwijl ze dat van de Lombaert wel kregen.

De bakker benadrukt dat hij de Lombaert niet lichtzinnig heeft ontslagen, maar 'in eer en geweten de stap heeft gezet na kennisname van de feiten'. De vervolging wegens diefstal vindt hij volledig terecht: "Het gratis weggeven van handelswaar kan niet." Hij hoopt wel dat de mediastorm gaat liggen, zodat het gerecht onbevooroordeeld en zonder mediadruk te werk kan gaan.