Obama vertrouwt op hoger schuldenplafond

De Amerikaanse president Barack Obama is bereid tot overleg met de Republikeinen over zaken als gezondheidszorg, vermindering van het begrotingstekort en het verlagen van de uitgaven. Daar moet dan wel tegenover staan dat de Republikeinen moeten meewerken aan het opstarten van de overheid en het verhogen van het schuldenplafond. Dat zei Obama vrijdag in een vraaggesprek met Associated Press.

Sommige Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden eisen concessies van Obama op het gebied van de gezondheidszorg in ruil voor hun steun voor het financieren van de overheid. Zij willen bovendien dat er extra wordt bezuinigd voordat het schuldenplafond wordt verhoogd.

Op 17 oktober bereiken de Verenigde Staten dat schuldenplafond. Er kan dan niet meer geleend worden, waardoor het risico ontstaat dat het land niet meer aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. Zover zal het echter niet komen, denkt Obama

Het interview volgde enkele dagen op het sluiten van de overheid maandag. Het Congres kon geen overeenstemming bereiken over financiering van de overheid, waardoor achthonderdduizend ambtenaren gedwongen naar huis moesten worden gestuurd. Nationale parken gingen dicht en openbare diensten waren niet langer beschikbaar.

Obama herhaalde zijn weigering water bij de wijn te doen en de Republikeinen in het Huis tegemoet te komen om de overheid weer aan de praat te krijgen. "Er zijn genoeg stemmen in het Huis van Afgevaardigden om ervoor te zorgen dat de overheid vandaag weer opgestart kan worden", zei hij.

De deadline om over financiering van de overheid tot een vergelijk te komen verliep maandagnacht. Dinsdag trad een deel van de nieuwe zorgwet - 'Obamacare' - in werking en konden Amerikanen een zorgverzekering afsluiten, zoals onder de wet verplicht is. Dit stuit veel Republikeinen tegen de borst en daarom hoopten zij wijziging van de zorgwet af te kunnen dwingen in ruil voor hun steun voor de overheidsfinanciën.

In de eerste dagen was de belangstelling voor het afsluiten van een verzekering zo groot dat websites de grote toename van internetverkeer niet aankonden. Volgens Obama overtreft de belangstelling alle verwachtingen. Hij beloofde dat medewerkers van de regering onafgebroken zullen werken om de wachttijd tot een minimum te beperken.