'Piraterij schaadt entertainmentindustrie niet'

Als je kijkt naar de moeite die de entertainmentindustrie doet om internetpiraterij te stoppen, denk je wellicht dat ze op de rand van de afgrond staan. Maar niets blijkt minder waar. Onderzoek van de prestigieuze London School of Economics (LSE) wijst uit dat de industrie nog net zo goed boert als voorheen.

De inkomstenbronnen zijn wel volledig verschoven, maar van een daling is geen sprake. De muziekbranche is wat dat betreft exemplarisch, zegt onderzoeker Bart Cammaerts: "Inkomsten van digitale verkopen, abonnementen, streamen en live concerten compenseren het verlies aan opbrengsten uit cd-verkoop."

Sterker nog, filesharing kan volgens de onderzoekers een positieve invloed hebben op de belangen van alle betrokken in de entertainmentindustrie: "Als zowel [de entertainmentindustrie en de burgers] alle mogelijkheden van het internet kunnen benutten, zal dat de productie van innovatieve creatieve media vergroten, ten voordele van alle belanghebbenden."

Strenge wetten tegen internetpiraterij, zoals de three-strikes-wetgeving in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zouden lang niet zo effectief zijn als de entertainmentindustrie wil doen denken. De auteurs pleiten er daarom voor om het huidige politieke beleid te vervangen door een op feiten gebaseerd beleid.

De conclusie is dan ook duidelijk: “We raden aan dat de DEA [Digital Economy Act, een controversiële Britse wet tegen internetpiraterij, red.] en gelijkaardige wetgeving eens nader bekeken worden, op een manier die een gezonde balans vindt tussen de belangen van een resem aan belanghebbenden waaronder de entertainmentindustrie, de internetproviders en internetgebruikers."