Uitzendbureau randstad haalt quotum niet

Randstad heeft in de afgelopen vijf weken 8281 jongeren aan een baan geholpen. Nog eens 1051 jongeren moeten van de werkgever nog horen of ze de baan hebben gekregen. Dat maakte Randstad donderdag bekend. Het uitzendbureau mist hiermee het doel om tienduizend jongeren aan een baan te helpen.

Bijna de helft van de jongeren die aan de slag is geholpen, heeft voor 31 tot 40 uur in de week werk. De meeste jongeren vonden een baan in de financiële administratie, bij callcenters of in de horeca.

Het merendeel kreeg een uitzendcontract, licht een woordvoerder toe. Bij zo'n contract kan de werkgever snel van de werknemer af. "We vinden echter dat elke werkervaring telt", zegt de woordvoerder. Randstad wijst er ook op dat hun klanten gemiddeld een jaar hun uitzendbaan behouden. Mochten ze onverhoopt toch hun baan verliezen, dan worden ze zo veel mogelijk naar ander werk begeleid door de intercedenten.

Het uitzendbureau heeft afgelopen weken alle medewerkers ingezet voor de actie. Jongeren kregen bij het bureau sollicitatietips en -trainingen. Daarnaast reed er een bus langs werkgevers om die met jongeren kennis te laten maken. Vooral die actie heeft volgens de woordvoerder succes opgeleverd. Werkgevers hebben hierdoor hun weg naar het uitzendbureau weten te vinden. Vanwege de hoge vraag blijft de bus nog tot 11 oktober door het land toeren.

De actie maakt deel uit van het convenant dat ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk (CDA) met Randstad afsloot. Het kabinet heeft voor dit en volgend jaar tachtig miljoen euro bijeengebracht voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Volgens de laatste cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek zaten in augustus 137 duizend jongeren tussen de 15 en 24 jaar zonder werk. Dat is na seizoenscorrectie 15,9 procent van de jongeren in de beroepsbevolking. Onder de gehele beroepsbevolking bedroeg de werkloosheid in augustus 8,6 procent.