Medvedev wil strenger optreden tegen activisten

De Russische premier Dmitri Medvedev dringt bij energiebedrijven aan op het nemen van strengere maatregelen tegen mensen die de Russische infrastructuur voor olie- en gasboringen aanvallen. "Zorgen om het milieu mogen onwettige acties niet verdoezelen", zei Medvedev woensdag. "Welke verheven doelen de mensen die actie voeren ook hebben."

Opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise zijn woensdag aangeklaagd voor piraterij. Onder hen zijn twee Nederlanders. De activisten protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, werd twee weken geleden geënterd door de Russische kustwacht. Medvedev onderschrijft met zijn uitspraken de aanklacht.

Vorige week zei president Vladimir Poetin nog dat de Greenpeace-activisten 'overduidelijk' geen piraten waren. Volgens de Russische onderzoekers heeft het Greenpeace-schip de veiligheidsafstand van boorplatformen overschreden. Daarbij zou op de boot allerhande dubieus materiaal gesignaleerd zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de aanklacht tegen de Greenpeace-activisten gehoord te hebben. Verder doet het ministerie nog geen uitspraken. Eerder eiste de Nederlandse regering vrijlating van de opvarenden en duidelijkheid over hun arrestatie.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) laat via Twitter weten minister Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) te hebben opgeroepen naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg te gaan.