Flink meer hypotheekgaranties afgegeven

Flink meer huishoudens hebben in het derde kwartaal met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) een huis gekocht. Tussen juli en september werden 21.400 huizen met NHG gekocht, een stijging van 22 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. NHG noemt de stijging woensdag opnieuw een signaal dat de huizenmarkt aantrekt.

"Uiteraard is het te vroeg om te mogen spreken van een trendbreuk", zegt NHG-directeur Karel Schiffer in een persbericht. "Maar de NHG-cijfers bevestigen wel de signalen van andere partijen dat de koopwoningenmarkt lijkt aan te trekken."

In de eerste negen maanden van het jaar werden er met 78.500 wel dertien procent minder garanties verstrekt. NHG verklaart dit door de daling van de maximale koopprijs. Sinds juli vorig jaar is de grens stapsgewijs verlaagd van 350 naar 290 duizend.

Het aantal nieuwe garanties voor woningverbetering is in de eerste drie kwartalen met dertig procent teruggelopen. Sinds halverwege 2011 mag woningverbetering zoals achterstallig onderhoud en energiebesparing niet meer volledig worden meegefinancierd onder NHG.

Bij huizen met een hypotheekgarantie staat het NHG-fonds garant voor de lening. Mocht de woning later met verlies worden verkocht, dan wordt de restschuld door het fonds vergoed. Het aantal van dergelijke verliesdeclaraties nam volgens NHG zoals verwacht toe in de eerste kwartalen, met 34 procent tot 3427.

Als gevolg van de stijging van de declaraties nam de kas van het fonds af met drie miljoen tot 783 miljoen euro. "Het NHG-garantiefonds is juist opgebouwd om in economische ongunstige omstandigheden toenemende verliezen te kunnen opvangen", zegt Schiffer. "Thans blijkt dat het fonds hiertoe goed in staat is."