Peres prijst Nederlands verzet WOII

De Israëlische president Shimon Peres heeft tijdens zijn toespraak in de Eerste Kamer de Nederlanders geprezen die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben gered. Zij hebben de eer van Nederland gered, aangezien er ook Nederlanders waren die niets deden. "Dat zullen we nooit vergeten."

Peres bezocht zondag het Anne Frank Huis in Amsterdam. Ook tijdens zijn toespraak in de plenaire zaal van de senaat voor leden van de Eerste en Tweede Kamer sprak hij over Anne Frank, de Holocaust en de ruim honderdduizend Nederlandse joden die zijn vermoord.

Daarbij waren er Nederlanders die daar niets tegen deden. "Toch waren er ook vijfduizend Nederlanders die met gevaar voor eigen leven en dat van hun familie joden redden. Dat heeft de levens van veel joden gered en daarmee de eer van Nederland. Dat zullen we nooit vergeten", zei Peres.

De president omschreef het huidige Nederland als een 'land van licht' en een vriend van Israël. "De duisternis is weg." Dat is ook de verdienste van de oprichting van de Europese Unie, stelde Peres. De huidige betrekkingen zijn 'open en oprecht'.

Peres deelde ook een compliment uit aan het Nederlandse parlement, dat hij omschreef als 'groots' en een 'bastion van vrijheid'. Peres bracht dinsdagochtend een bezoek aan koning Willem-Alexander. In zijn toespraak omschreef hij hem als iemand die is toegewijd aan de vrede.

Na afloop van zijn toespraak ging het Israëlische staatshoofd in debat met de aanwezige Eerste en Tweede Kamerleden. Dat debat vond achter gesloten deuren plaats. Na afloop prezen verschillende Kamerleden Peres' toespraak. SGP-leider Kees van der Staaij omschreef die als 'indrukwekkend en persoonlijk'.

Peres is op vrijdag 4 oktober te zien in het televisieprogramma College Tour, waar hij door Twan Huys zal worden geïnterviewd en vragen van studenten beantwoordt. Het is het interview tijdens het bezoek van de president aan Nederland.


Peres brengt een bezoek aan het Anne Frankhuis