'Activiste Greenpeace als beest behandeld'

De Nederlandse Greenpeace-activiste die met 29 andere activisten door de Russische autoriteiten is opgepakt wordt als een beest behandeld. De activiste, Faiza Oulahsen, lag onder meer in een ijskoude cel waar het licht aanbleef, schrijft ze in een zaterdag verstuurde brief die Greenpeace heeft gepubliceerd.

Greenpeace protesteerde met een ijsbreker tegen een Russisch boorplatform. Bijna twee weken geleden werd het schip geënterd door de Russische kustwacht en op sleeptouw genomen naar Moermansk, waar het vorige week aankwam.

Vlak voor ze aan land werd gebracht, kwamen volgens Oulahsen FSB'ers aan boord met de mededeling dat ze enkele minuten had om voor 24 uur spullen te pakken."Nu, vier dagen verder, spijt dat ik niet meer schone kleding heb meegenomen." Bij haar verhoor was alleen een Engelstalige tolk aanwezig. Pas toen ze weigerde mee te werken, werd haar advocaat gebeld.

Uiteindelijk kwam ze in een cel met zes vrouwen terecht, die een voor een werden opgehaald voor verhoor. Dat duurde uren. "Dus we lagen op de vloer en houten tafels omdat we doodmoe waren." Na het afnemen van vingerafdrukken werd ze rond 05.00 uur naar haar cel gebracht.

Verder zou de activiste zijn vervoerd in een busje met donkere metalen hokken waar net een persoon in past. "Onmenselijk was het." In afwachting van de zitting van vorige week donderdag werd ze in een 'ranzig hok' opgesloten. Die donderdag werd haar voorarrest met enkele dagen verlengd, omdat er geen Nederlandstalige tolk beschikbaar was.

Zondag, een dag na het schrijven van de brief, werd het voorarrest van Oulahsen en een andere Nederlander met twee maanden verlengd, net zoals bij de andere opvarenden was gedaan. De activiste leek daar al rekening mee te houden. "Twee maanden de cel in is een ding, maar dan? Wat komt daarna?", schreef ze.

De onzekerheid maakt haar gek, geeft ze aan. "De consul stelde me gerust en zei dat Nederland in goed contact staat met de Russen. In goed contact? Waarover, vraag ik me af. Over het feit dat Russen illegaal Nederlands terrein zijn binnengedrongen in internationale wateren om ons met geweld vast te houden? De Russen mogen ons niet eens vasthouden verdomme, en toch doen ze het."

De Russische justitie stelde eerder de opvarenden van piraterij te verdenken, maar de Russische president Vladimir Poetin heeft al aangegeven dat overduidelijk is dat het niet om piraterij gaat. Nederland heeft de onmiddellijke vrijlating van de activisten geëist, maar hier is Rusland niet op ingegaan.