Petitie behoud zzp-aftrek haalt 66.000 krabbels

Ruim 66.000 mensen hebben tot nu toe een petitie getekend voor het volledige behoud van de zelfstandigenaftrek. Dat maakten de initiatiefnemers FNV Zelfstandigen, ZPP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers maandag bekend.

De petitie wordt dinsdagmiddag aangeboden aan de fractievoorzitters van CDA en D66, Sybrand Buma en Alexander Pechtold. Beide partijen hebben zich uitgesproken tegen de plannen van het kabinet om de aftrek te beperken.

Momenteel praten de twee oppositiepartijen met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over aanpassing van de begroting. CDA en D66 zijn de belangrijke kandidaten om het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen.

Zelfstandig ondernemers kunnen bij de aangifte van hun winst bij de belasting ongeveer zevenduizend euro aftrekken. Hierover wordt geen belasting geheven. Hierdoor houden zij tot 3500 euro meer over dan werknemers die eenzelfde bedrag aan loon krijgen uitgekeerd.

Het kabinet wil de zelfstandigenaftrek met driehonderd miljoen euro beperken in 2015, werd op Prinsjesdag bekend. Eerder circuleerde al een bezuiniging van vijfhonderd miljoen euro.

De organisaties die opkomen voor zzp'ers hekelen de beperking. Zij vinden dat de aftrek een tegemoetkoming is, omdat zzp'ers in tegenstelling tot werknemers verschillende inkomensrisico's, zoals bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, zelf moeten regelen. "De timing kan niet slechter, juist nu hebben veel zelfstandig ondernemers te kampen met krimp, minder omzet en lagere tarieven", zo schrijven zij in de petitie.