Prijs voor renovatie Brits koninklijk landhuis

De architecten achter de restauratie en renovatie van het twaalfde-eeuwse Astley Castle, voormalig onderkomen van drie Britse vorstinnen hebben de RIBA Stirling Prize gewonnen. Dat meldt de organisatie achter de architectuurprijs. Het landhuis verkeerde sinds een verwoestende brand in 1978 in slechte staat en werd decennia niet gebruikt.

De architecten Witherford Watson Mann Architects bouwden de ruïne om tot een vakantieonderkomen. De jury van de Britse architectuurprijs heeft lof voor de manier waarop de belangrijkste details van het oude landhuis zijn verweven in het nieuwe gebouw, en prees de architecten voor hun combinatie van creativiteit en conservatie.

De architecten werden ingeschakeld door erfgoedinstelling The Landmark Trust, die bedreigde monumenten wil redden door ze op te knappen als vakantieonderkomen. De werkzaamheden kostten volgens The Guardian tweeënhalf miljoen pond (drie miljoen euro). Een verblijf van vier dagen in het architecturale hoogstandje voor acht personen kost 675 pond.

Astley Castle werd in de vijftiende en zestiende eeuw bewoond door Elizabeth Woodville en enkele nakomelingen. Woodville was de vrouw van koning Edward IV. Haar dochter Elizabeth van York trouwde in 1486 met koning Hendrik VII en was de moeder van Hendrik VIII. Achterkleindochter Frances Brandon was de moeder van Jane Grey, die in 1553 negen dagen koningin was.