Vier jaar cel voor criminele wegpiraat

Een 30-jarige criminele automobilist uit Arnhem die op de vlucht was voor de politie, is vrijdag veroordeeld tot vier jaar cel. Justitie had zeven jaar cel geëist. Tijdens zijn vlucht over een fietspad konden een man en zijn dochtertje ternauwernood op de stoep springen.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat sprake was van een poging tot doodslag. Omdat niet alle feiten waarvoor de Arnhemmer terechtstond bewezen werden geacht, viel de straf lager uit dan geëist.

De man kwam naar voren in een onderzoek naar een criminele jeugdgroep uit Zaltbommel. In dat onderzoek ontdekte de politie dat de Arnhemmer samen met een 25-jarige man uit Zaltbommel een gewapende overval op een gezin in IJmuiden voorbereidde. De politie besloot de twee direct aan te houden.

De 25-jarige man werd vorig jaar op 14 augustus aangehouden, maar de Arnhemmer was niet thuis. Hij bleek moeilijk te vinden, totdat een motoragent hem op 19 oktober zag rijden in Arnhem. De auto waarin hij reed bleek gestolen. De agent probeerde hem aan de kant te zetten, maar de Arnhemmer scheurde weg.

De motoragent probeerde de man tevergeefs meerdere keren aan de kant te zetten. De Arnhemmer stuurde uiteindelijk een fietspad op. Daar deed hij volgens meerdere getuigen niets om twee fietsers, een vader en een dochtertje, te ontwijken. Volgens de rechtbank reed de man ruim 100 kilometer per uur en nam hij daarmee bewust het risico dat hij de twee zou doodrijden. Een vrouw op een scooter kon ook nog net opzij duiken. Uiteindelijk wist de Arnhemmer te ontkomen.

Op 13 november werd een arrestatieteam ingezet om de man op de Waalkade in Nijmegen aan te houden. Ook hierbij probeerde hij met zijn auto te ontkomen en reed hij in op een lid van het arrestatieteam. Deze wist op tijd weg te springen.