Timmermans bij VN-ministersoverleg over homorechten

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft donderdag een bijeenkomst over homorechten geopend voor ministers binnen de Verenigde Naties (VN). Het is voor het eerst dat binnen de VN op dit niveau over de positie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) wordt gesproken.

In de discussie stond de rol van de VN bij het stoppen van geweld en discriminatie tegen LHBT-personen centraal. Een gezamenlijke verklaring werd aangenomen waarmee de ministers duidelijk maken dat zij zich hiervoor zullen blijven inzetten.

"De aangenomen verklaring maakt duidelijk dat bescherming van LHBT-personen tegen geweld en discriminatie niet alleen een zaak van het Westen is", aldus Timmermans. Volgens de minister is er internationaal nog veel werk te verzetten. "Daarom moeten we blijven benadrukken dat LHBT-rechten mensenrechten zijn. Niets meer, maar ook niets minder", aldus Timmermans in een verklaring.

Bij het overleg, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, waren onder anderen de ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië, Brazilië, Kroatië, Noorwegen en de VS aanwezig, samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten en vertegenwoordigers uit Frankrijk, Japan en Nieuw-Zeeland.