Doelstelling jongerenbanen lijkt onhaalbaar

Het voornemen om tienduizend jongeren binnen vijf weken aan een baan te helpen lijkt steeds moeilijker waar te maken. In vier weken tijd heeft Randstad 6662 jongeren aan het werk gekregen, meldt het uitzendbureau donderdag. Om de doelstelling te halen, moeten dus nog ruim 3300 jongeren aan het werk worden gezet.

De jongeren die aan een baan zijn geholpen, zijn vooral aan de slag gegaan als productiemedewerker, in de horeca of als winkelassistent. Ook financieel-administratief medewerkers, zweminstructeurs en helpdeskmedewerkers worden veel gevraagd. Iets minder dan de helft (49 procent) werkt 31 tot 40 uur per week. Vorige week was dit nog 51 procent.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland werden de meeste jongeren aan een baan geholpen. Bij de actie wordt onder meer een bus ingezet die met werkzoekende jongeren langs bedrijven toert.

Een woordvoerder laat weten dat nog steeds alles wordt gedaan om het doel te halen. "De ambitie staat nog, we zijn blij met iedere jongere die aan werk wordt geholpen en iedere werkervaring telt."

Hoeveel aangenomen jongeren inmiddels zijn ontslagen of zelf ontslag hebben genomen, wordt overigens niet bijgehouden. De resultaten worden volgende week donderdag gepresenteerd op een kantoor van Randstad in Den Haag.

Het initiatief is onderdeel van het convenant van het uitzendbureau met ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk. Het uitzendbureau heeft beloofd alle medewerkers in te zetten voor de actie. Jongeren krijgen bij het bureau sollicitatietips- en trainingen.

Volgens de laatste cijfers het Centraal Bureau voor de Statistiek zaten in juli ongeveer 148 duizend jongeren zonder werk. Dat is ongeveer zeventien procent van de jongeren. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) hebben voor dit en komend jaar vijftig miljoen euro extra uitgetrokken voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid.