Hypotheekrente-winst banken omlaag

Banken schroeven langzaam hun winstmarge op de hypotheekrente terug. Ging in januari nog 1,06 procentpunt van de hypotheekrente naar de banken, in juli is dit gedaald naar 0,67 procentpunt. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag op basis van berekeningen door de Universiteit van Amsterdam.

De hypotheekrente op de populaire rentevaste periode van tien jaar is in dezelfde periode gedaald van gemiddeld 4,65 naar 4,3 procent. Banken en andere hypotheekverstrekkers verlaagden de consumententarieven. Zij berekenen de hogere rente die ze betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt niet door aan hun klanten, aldus de belangenvereniging van huizenbezitters.

Het hypotheekrentetarief van ING is vanaf mei op gelijke hoogte gekomen met dat van marktleider Rabobank. De VEH schrijft dit toe aan het opheffen van het prijsleiderschapsverbod voor ING in november.

Voor ABN AMRO geldt een dergelijk verbod nog wel. Deze bank volgt de rentetarieven van ING nu op de voet. SNS Reaal liet eerder al weten de tarieven dit najaar te verlagen om zo het marktaandeel te vergroten. Dit kan volgens VEH winst opleveren voor de consument.

De rentetarieven in Nederland liggen nog altijd een stuk hoger dan in België en Duitsland. In die landen betalen huizenkopers gemiddeld een procentpunt minder hypotheekrente bij een rentevaste periode van tien jaar. Wel wordt in Duitsland slechts tot 75 procent van de woningwaarde gefinancierd door banken.