Roemenië mag zwerfhonden afmaken

Een Roemeense wet die erop gericht is zwerfhonden in te laten slapen is legaal. Dat heeft het Roemeense hooggerechtshof bepaald. De Roemeense regering stelde de wet op naar aanleiding van de dodelijke aanval door een hond op een 4-jarig jongetje. De wet moet nog wel worden ondertekend door de president.

Het parlement nam de wet op 10 september aan. Zwerfhonden worden naar het asiel gebracht en als ze niet binnen veertien dagen worden geadopteerd worden ze afgemaakt. Honderden dierenliefhebbers blokkeerden dinsdag na de uitspraak van het hof een straat in Boekarest.

Dierenrechtengroep Vier Pfoten kraakte de uitspraak van het hof en zei dat de rechters een oproep van de Europese Commissie aan Roemenië hebben genegeerd om dierenrechten in Roemenië te beschermen. De groep roept Roemeense burgemeesters op het 'massaal afmaken' van honden te voorkomen.

Volgens het stadsbestuur van Boekarest telt de stad 64.000 zwerfhonden, dierenrechtenactivisten houden het op veertigduizend. In de eerste acht maanden van 2013 zijn 9760 mensen behandeld voor hondenbeten in een ziekenhuis waar infectieziekten worden bestreden.