Motie van wantrouwen verworpen

De Tweede Kamer heeft de motie van wantrouwen van PVV-leider Geert Wilders woensdagochtend verworpen. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden behalve de PVV ook de SP en de PvdD voor de motie. in totaal stemden 31 Kamerleden voor de motie en 113 tegen.

SP-leider Emile Roemer vroeg voorafgaand aan de stemming een schorsing aan, omdat hij met zijn fractie wilde overleggen over de motie. Ook de SP is erg kritisch over het kabinetsbeleid. Hoewel Roemer liever had gezien dat de motie later in het debat zou worden ingediend, stemde hij toch voor.

"De manier waarop de motie is ingediend, dat is niet mijn stijl", zei Roemer in een toelichting. Maar het gaat om de inhoud. "En die kan mijn partij steunen." Wilders vindt dat het kabinet de economische crisis verergert en daarom moet opstappen.

Ook Marianne Thieme (PvdD) steunt de motie van wantrouwen. Henk Krol (50Plus) vindt ook dat het kabinet 'op de verkeerde weg' is, maar hij vindt dat het kabinet eerst de kans moet krijgen om te reageren. Daarom stemt hij nu niet in met de motie van wantrouwen. "Met de nadruk op nu."

Het is uitzonderlijk dat bij aanvang van het debat al wordt gestemd over een motie van wantrouwen. Dat gebeurde op voorstel van Arie Slob (ChristenUnie). Voor hem is duidelijk dat Wilders toch niet het inhoudelijke debat aangaat. Dan kan maar beter meteen over de motie worden gestemd, redeneerde hij.

"Wordt de motie verworpen, dan kan Wilders weer actie gaan voeren op straat", zei Slob in een toelichting in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Hij wees erop dat Wilders eerder tijdens een debat is weggelopen. Wilders zei in een reactie dat hij minder zal meedoen met het debat.