Activisten Greenpeace volgens Poetin geen piraten

De activisten van Greenpeace die probeerden een Russisch olieboorplatform te beklimmen zijn overduidelijk geen piraten, maar dat kon de kustwacht die hen aanhield niet weten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag in een toespraak voor een forum over Arctische zaken.

Poetin benadrukte volgens Interfax dat hij niet alle details kent, maar wees erop dat alleen bekend was dat het platform werd beklommen door lieden die zich voordeden als activisten van Greenpeace. Het was voor de kustwacht niet duidelijk of het ook daadwerkelijk om activisten van Greenpeace ging en dus zag die zich gedwongen in te grijpen.

De uitspraken die het Russische persbureau Interfax optekende klinken milder dan de toon die de Russische autoriteiten tot nu toe over de zaak hebben aangeslagen. Dinsdag meldde de Russische justitie dat de dertig activisten op de Arctic Sunrise worden vervolgd voor piraterij, waar in Rusland vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Onder de opvarenden zijn twee Nederlanders.

Na enkele schermutselingen werd de ijsbreker van Greenpeace vorige week door de Russische kustwacht geënterd en op sleeptouw genomen richting Moermansk. Daar kwam het schip dinsdag aan, waarna de opvarenden werden overgebracht naar een politiebureau.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) eiste dinsdagmiddag in de Kamer dat de dertig opvarenden vrij werden gelaten. Omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart, had de regering moeten worden geïnformeerd over de inbeslagname van de Arctic Sunrise. Dat is niet gebeurd. De opvarenden moeten daarom vrijuit gaan, stelde Hennis. De minister eiste voor 18.00 uur tekst en uitleg van de Russen, maar kreeg die niet.