Opbrengst collecte KWF 15 procent lager

De collecte van KWF Kankerbestrijding heeft dit jaar bijna 6,3 miljoen euro opgebracht, vijftien procent minder dan vorig jaar. Dat meldt het fonds woensdag. Vorig jaar bracht de collecte nog 7,4 miljoen euro op. De opbrengst lag toen 3,7 procent lager dan in 2011.

Andere fondsen kampen door de economische crisis, een terugloop van het aantal collectanten en het feit dat minder mensen kleingeld in huis hebben ook met een terugloop, maar die ligt volgens KWF rond de acht procent. Dat de daling bij KWF groter is, zou komen door de ophef rond de stichting Inspire2Live.

Voor aanvang van de collecte hield het fonds er al rekening mee dat de collectanten kritische vragen zouden krijgen vanwege die ophef. Slechts een deel van het geld dat Inspire2Live in de afgelopen jaren inzamelde werd uitgegeven aan onderzoek. Een van de oprichters, Coen van Veenendaal, kwam in opspraak omdat hij via zijn eigen bv 160 duizend euro zou hebben geïnd.

KWF had drie miljoen euro aan Inspire2Live toegezegd, maar zag daarvan af toen het bestuur van de stichting opstapte. Inspire2Live was verbonden met de stichting Alpe d'Huzes, die jaarlijks een wielerwedstrijd in de Franse Alpen organiseert om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Na de collecte schreef NRC Handelsblad dat KWF niet tachtig procent van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek besteedt, zoals het zelf beweert. KWF verdedigde zich met de stelling dat het wel tachtig procent van de uitgaven aan onderzoek besteedt. NRC wees erop dat een steeds groter deel van de 'onderzoekskosten' naar eigen kantoor- en campagnekosten gaat.

De berichtgeving was voor het Centraal Bureau Fondsenwerving aanleiding om met KWF Kankerbestrijding in overleg te gaan. Daarin vroeg het bureau het fonds duidelijk aan te geven wat de verhouding is tussen de inkomsten van het fonds en welke bedragen worden uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek.