Diplomaten naar schip Greenpeace

Diplomaten uit Nederland en andere landen zijn dinsdagmiddag aan boord gegaan van het schip van Greenpeace dat vorige week door de Russische kustwacht werd geënterd. Het gaat om twee consulaire medewerkers van het consulaat-generaal in Sint-Petersburg, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het schip ligt inmiddels voor anker bij Mishukovo, nabij Moermansk, waar de kustwacht het schip naartoe sleept. Eerder op de dag werd bekend dat alle dertig activisten op het schip worden vervolgd voor piraterij, waar in Rusland vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Onder de opvarenden zijn twee Nederlanders.

Het schip, de Arctic Sunrise, voerde vorig week onder Nederlandse vlag actie tegen het aardgasbedrijf Gazprom dat van plan is met Shell in de Pechora Zee te boren naar olie. Uiteindelijk voeren actievoerders op rubberbootjes naar het platform. Twee wisten zich woensdag aan het platform te bevestigen, maar werden al snel aangehouden door de kustwacht. Later zou die waarschuwingsschoten hebben gelost en de Arctic Sunrise hebben bevolen onmiddellijk om te keren.

Donderdag werd het schip geënterd en de bemanning overmeesterd door de kustwacht. Sindsdien is er volgens een woordvoerder van Greenpeace niets meer van de opvarenden gehoord. Premier Mark Rutte (VVD) liet vrijdag weten dat Nederland opheldering van Rusland heeft geëist over het enteren van het schip. Dat had volgens Greenpeace niet mogen gebeuren.