Hogere zuipleeftijd: disco's op de fles

Discotheken gaan zware tijden tegemoet als gevolg van de crisis en het verhogen van de alcoholleeftijd. Door de leeftijdsverhoging kiezen steeds meer jongeren ervoor om thuis in te drinken, waardoor de omzet van disco's in de toekomst daalt. Dat voorziet horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners maandag in een jaarlijks onderzoek naar de branche.

Ook de afnemende koopkracht heeft gevolgen op de bestedingen van bezoekers. Discotheekgangers gaven vorig jaar gemiddeld 13,70 euro uit tijdens een avondje uit. Dat is zeven procent minder dan het jaar ervoor. In het eerste half jaar van 2013 nam dit bedrag zelfs af tot 12,80 per bezoeker.

Wanneer de alcoholleeftijd volgend jaar van zestien naar achttien jaar wordt verhoogd, kalven deze uitgaven nog verder af, verwacht het adviesbureau. "Het is zelfs denkbaar dat het indrinken overgaat in simpelweg drinken", schrijven de onderzoekers. "Men gaat niet meer uit, maar blijft thuis of in de keet drinken."

Bovendien wordt het handhaven van die leeftijdsgrens erg moeilijk, zo stelt het adviesbureau. Jongeren van zestien mogen vanaf 2014 nog wel de discotheek in, maar het drinken van alcohol wordt verboden. "Dit zal absoluut problemen gaan opleveren tussen ondernemers en handhavers", aldus de onderzoekers.