Nederlander gekozen in Duits parlement

De CDU'er Kees de Vries komt als eerste Nederlander in de Bondsdag. Hij voerde campagne met de leus 'Kees de Vries spreekt onze taal'. Dat meldt de NOS zondag.

De Vries was voor de tweede keer kandidaat en haalde ruim veertig procent van de stemmen in zijn kiesdistrict. Zijn tegenkandidaat van Die Linke kreeg 29 procent van de stemmen. Vier jaar geleden kwam de Nederlander net te kort om te worden gekozen. Hij woont in een boerderij in Anhalt, een landelijk gebied in de buurt van Maagdenburg.

De definitieve uitslag is nog niet beschikbaar. De CDU/CSU-fractie van bondskanselier Angela Merkel krijgt mogelijk een absolute meerderheid in de Bondsdag. Premier Mark Rutte (VVD) vindt het nog te vroeg voor een felicitatie aan zijn ambtgenoot, laat zijn woordvoerder weten. De minister-president wacht daarmee tot de definitieve cijfers duidelijk zijn.

Verder werd duidelijk dat Bernhard Ensink uit Coevorden niet de nieuwe burgemeester van het Duitse Schüttorf wordt, meldt RTV Drenthe. De politicus legde in mei zijn functie als fractievoorzitter van PAC in de gemeenteraad van Coevorden neer om mee te doen aan de verkiezingen. Ensink vindt het erg jammer dat hij niet over de grens aan de slag kan, zegt hij tegen de regionale omroep. Hij was door de grote partijen in Schüttorf gevraagd zich te kandideren.