Vijf vragen aan Samsom over de JSF

Niet wrijven in een vlek, luidt een politieke wet. Is dat niet wat u aan het doen bent in het JSF-dossier?

"Dit is ook een typische politieke vraag. Het gaat niet om wel of niet wrijven in een vlek, dit gaat om een belangrijke beslissing die het kabinet wil nemen en waar wij een aantal vragen over hebben die we beantwoord willen zien. Pas daarna nemen wij een besluit."

Is het besluit niet allang genomen?

"Nee. Ik snap de redenering van het kabinet wel dat de F-16 een keer vervangen moet worden en dat we een goed vliegtuig nodig hebben die de mannen en vrouwen kan beschermen als ze moeilijk werk aan het doen zijn en de JSF lijkt daarvoor de meest logische keuze. De vraag is of je met die 37 toestellen wel de missies kan uitvoeren die we willen en daar heeft de Algemene Rekenkamer een aantal grote vraagtekens bij geplaatst. Daar willen we nu helderheid over."

Kan het besluit ook worden uitgesteld?

"Uitstellen om het uitstellen is geen goed idee. We nemen een besluit als we overtuigd zijn. Wel worden de toestellen pas in 2015 besteld. Dus dan is er nog een moment om de situatie opnieuw te beoordelen.

Is dit een kabinetscrisis waard?

"Ik praat niet in termen van een kabinetscrisis. Het gaat om de inhoud. Bovendien zit niemand nu te wachten op een politieke crisis. We moeten maatregelen nemen die nodig zijn en die Nederland uit de crisis helpen."

U bent nu in Heerenveen bij een lokale ledenbijeenkomst en gaat zo naar de ledenraad in Zwolle. Wordt het lastig om uw achterban mee te krijgen?

"Een ledenraad van de PvdA is nooit makkelijk. Maar ik ga mijn best doen."