SP: VVD te rechts, PvdA moet eruit

SP-leider Emile Roemer roept de PvdA op uit het kabinet te stappen. Het beleid van het kabinet bevat geen PvdA-standpunten meer, waardoor PvdA-kiezers zich niet meer in het beleid herkennen, aldus Roemer. De SP-leider deed zijn oproep zaterdagochtend tegenover de NOS voorafgaand aan een grote manifestatie tegen de bezuinigingen van het kabinet in Amsterdam.

Roemer denkt dat onder meer vanwege de druk die het kabinet opvoert naar de PvdA over de JSF, dat de partij zich niet meer kan herkennen in een beleid van 'eerlijk en sociaal'. "Dan kun je wat mij betreft nog maar een ding doen: dat is uit het kabinet stappen."

De VVD zou een nog verdere 'verrechtsing' van het kabinet willen, terwijl de PvdA al op veel terreinen zou hebben ingeleverd. Volgens Roemer is nu een grens bereikt. "Stap eruit en ga samen met anderen werken aan een sociaal alternatief dat Nederland nodig heeft."

De protestmanifestatie begint om 13.00 uur op het Beursplein in Amsterdam. Naast de SP steunen onder meer GroenLinks, 50Plus en Abvakabo FNV het initiatief. Roemer, een van de sprekers, zei zaterdagochtend enkele duizenden aanwezigen t verwachten.