Homo's blij met milde paus

Paus Franciscus heeft opnieuw een stap in de goede richting gezet wat betreft de koers van de katholieke kerk richting homo's en lesbiennes. Dat zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in een reactie op een interview met de kerkvader dat donderdag verscheen.

Ineke duidt in het bijzonder op de opmerking van Franciscus dat 'de kerk zich niet obsessief moet bezighouden met thema's als homoseksualiteit', dat 'de kerk zich niet moet inmengen in het leven van homoseksuelen en lesbiennes' en dat 'de katholieke kerk zichzelf soms opsluit door bekrompen regels op te leggen'.

"Het is zeer goed nieuws dat de nieuwe paus vasthoudt aan zijn mildere koers", aldus Ineke. "Franciscus zet vandaag opnieuw een stap in de goede richting." Hoewel de paus wat het COC betreft op de goede weg is, is de kerk er nog niet, vindt ze. "De kerkvorst zwijgt over het praktiseren van homoseksualiteit, de kerkelijke leer lijkt op dat punt ongewijzigd."

De uitspraken van Franciscus wijken sterk af van diens voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI. Benedictus noemde het homohuwelijk vorig jaar in zijn vredesboodschap, net als euthanasie en abortus, 'een bedreiging voor de wereldvrede'.