Artiestenbureaus willen antizwartwerkkliklijn

Een aantal Nederlandse artiestenbureaus wil dat de Belastingdienst komt met een 'kliklijn' tegen zwartwerkende muzikanten. De boekingsbureaus willen optreden tegen artiesten die 'bijschnabbelen', liet initiatiefnemer en boekingsagent Jan Dirk Vis donderdag weten. Ook muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra doet mee.

Actie is volgens de initiatiefnemers nodig omdat de zwartwerkende artiesten zorgen voor oneerlijke concurrentie. "In deze tijd kunnen we ons dat niet veroorloven", zegt Vis.

De muzikanten in het zwarte circuit opereren volgens Vis vooral 'aan de onderkant van de markt in het Nederlandstalige segment', maar het verschijnsel komt volgens hem overal voor. "We weten wie deze mensen zijn."

De artiestenbureaus willen de zwartwerkers in eerste instantie zelf benaderen. Als zij hun leven niet beteren, dan zou het mogelijk moeten zijn via een anonieme kliklijn de Belastingdienst te waarschuwen. Buma/Stemra doet mee, omdat ook de componisten en tekstschrijvers van nummers die zwart worden opgevoerd inkomsten mislopen.