[CL] Uitslag Barcelona - AFC Ajax

Ajax heeft niet kunnen stunten tegen FC Barcelona. Ondanks een goede eerste helft gingen de Amsterdammers met 4-0 ten onder. Lionel Messi maakte er drie. Frank de Boer kwam met een verrassende opstelling aan de start van het duel. Nicolai Boilesen begon vanaf de linkerkant in plaats van Viktor Fischer, al speelde de verdediger meer vanaf het middenveld dan op de linksbuitenpositie. Dit betekende dat de aanval van Ajax door Kolbeinn Sigthórsson en Bojan Krkic werd gevormd.

Zoals verwacht nam Barcelona het initiatief in Camp Nou. De ploeg van Gerardo Martino zette de Amsterdammers in de eerste twintig minuten flink onder druk, maar de Catalanen hadden moeite om een gaatje te vinden. Ajax hield dan ook knap stand en daarom was het erg sneu dat de 1-0 van Lionel Messi uit een dood spelmoment viel. Nog vervelender was dat de overtreding van Lerin Duarte eigenlijk niet nodig was en dat de voormalig Heracles-speler leek uit te glijden toen hij Messi onderuit haalde.

De treffer van Messi was overigens van grote schoonheid. De Argentijn schaarde zich na 22 minuten achter de vrije trap en liet Kennet Vermeer met een hard schot kansloos. De Ajax-doelman, die een prima wedstrijd keepte, had geen antwoord op het schot van de Argentijn dat in de verre hoek via de paal binnen viel. Een domper voor Ajax, maar de ploeg van De Boer bleef voetballen. Bijna met succes. Bojan Krkic had na een halfuur een uitstekende crosspass in huis op Ricardo van Rhijn, maar de verdediger stuitte met zijn kopbal op Victor Valdés. Ook Duarte kreeg een goede kans op de gelijkmaker, maar zijn schot van zestien meter miste overtuiging om de Barça-goalie in problemen te brengen.

De thuisploeg besloot er na rust nog een schepje bovenop te doen, maar weer was er nalatigheid van Ajax voor nodig. De Ajacieden waren met te veel man naar voren, toen Barcelona het balbezit overnam. Sergio Busquets kreeg een zee van ruimte en bereikte Messi op rechts. De dribbelaar kapte naar binnen en schoot klinisch raak in de korte hoek. Hierna leek het verzet van Ajax gebroken en viel na 69 minuten ook de 3-0. Neymar gaf een korte corner voor op Piqué, die voor Vermeer de derde Barça-treffer inkopte.

Het verschil in kwaliteit kwam naarmate het duel vorderde steeds meer aan de oppervlakte en Ajax kwam steeds minder aan aanvallen. Messi tekende een kwartier voor tijd voor de derde van de avond, toen hij op rand zestien veel te veel ruimte kreeg. Na een keer dreigen schoot de Argentijn koelbloedig raak, wederom in de korte hoek. Een eretreffer was het enige waarop Ajax nog kon hopen en deze kwam er nog bijna.

Ruim tien minuten voor tijd had invaller Thulani Serero een goede actie in huis op de achterlijn, maar werd hij getorpedeerd door Javier Mascherano. Scheidsrechter Moen wees naar de stip en Sigthórsson pakte de bal. Zijn matige inzet was echter een makkelijke prooi, zodat Ajax niet tot scoren kwam in Camp Nou.

De Boer kon redelijk tevreden zijn over de nederlaag, al moet de Ajax-coach ook gezien hebben dat niet al zijn spelers al klaar zijn voor het hoogste podium. Toch waren er met Bojan en Stefano Denswil enkele lichtpuntjes te bekennen. De focus gaat nu op zondag, wanneer titelconcurrent PSV in Eindhoven wacht.


Siem de Jong in duel met Sergio Busquets (Foto: Pro Shots)

FC Barcelona

4 - 0

AFC Ajax

 22' Messi
 69' Piqué
 55' Messi
 75' Messi
   
 
 Gele kaart: , Moisander, Denswil, (AFC Ajax)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 75.000
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
Bijzonderheden: Sigthórsson mist pen. (77)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Piqué (Bartra/80)
Mascherano
Correia
Fàbregas (Xavi/72)
Busquets
Iniesta
Sánchez
Messi
Neymar (Pedro/72)
  Vermeer
v. Rhijn
Moisander (v.d. Hoorn/73)
Denswil
Blind (Schone/78)
S. de Jong (Serero/59)
Poulsen
Duarte
Sigthórsson
Krkic
Boilesen