'Zakkenrollers zijn bijna allemaal Roma'

Bendes zakkenrollers, bedelaars en winkeldieven bestaan voor tachtig procent uit Roma. Dat stelt criminoloog Dina Siegel, verbonden aan de Universiteit Utrecht, die onderzoek deed naar rondtrekkende Oost- en Centraal-Europese bendes die actief zijn in Nederland. In een artikel in Vrij Nederland zegt zij het 'zigeunertaboe' te willen doorbreken.

"Ik weet het, dat ligt gevoelig. Dat hebben we eerder al gemerkt. Toen we lieten weten onderzoek te doen naar Roma en criminaliteit, werden we verbaal aangevallen door mensenrechtenorganisaties. Er is een enorme lobby om het imago van de Roma te beschermen", zegt Siegel. "Het is niet mijn eigen mening, het is een constatering: zakkenrollers, bedelaars en winkeldieven zijn voor het grootste deel Roma."

Volgens Siegel worden arme zigeuners in Oost-Europa gerekruteerd en moeten ze in het buitenland het dievenpad op. "De families zijn goed georganiseerd en weten van tevoren naar welke steden ze moeten afreizen. Deze groepen maken veelvuldig gebruik van valse documenten. Sommige leden bezitten diverse paspoorten en kunnen wel vijf verschillende identiteiten aannemen."

"Het zijn geen criminele nomaden die voor zichzelf werken, niet een paar Roemenen die tijdens Gay Pride mobieltjes stelen", stelt de onderzoekster. "Deze mensen worden gestuurd om in Nederland driehonderd, vierhonderd toestellen te stelen voor de criminele markt."

In de Volkskrant zegt Siegel woensdag dat de gestolen waar veelal in Nederland wordt doorverkocht. Op de zwarte markt in Beverwijk, maar ook op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en op het Afrikaanderplein in Rotterdam worden gestolen mobiele telefoons en cosmetica doorverkocht.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft Kamervragen gesteld. Hij wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten of hij op de hoogte is van de heling op Nederlandse markten en hoe hij dit wil gaan aanpakken.