Bonden klagen over ongelijke lastenverdeling

Het kabinet legt te veel lasten op de schouders van werknemers met middeninkomens. Daarover klagen vakcentrales CNV en MHP in hun reactie op de begroting voor volgend jaar.

"Als er gekozen wordt voor bezuinigingen moet je de lasten eerlijk verdelen en niet evenredig veel op de schouders van werknemers met een middeninkomen leggen", stelt CNV-voorman Jaap Smit. Hij vindt dat ook werkgevers hun steentje moeten bijdragen, door bijvoorbeeld koopkrachttegenvallers te compenseren via loonsverhogingen.

MHP-voorzitter Bob van der Wal vreest dat de kopersstaking onder middeninkomens langer aanhoudt door de lastenverzwaringen. "De reële lonen van werknemers dalen alweer voor het vijfde jaar en het is dan ook geen wonder dat de consumptie daalt", schetst de vakbond voor midden en hoger personeel.

Door de plannen van het kabinet gaan vooral de hogere inkomens erop achteruit. Het omslagpunt ligt rond een inkomen van 35 duizend euro bruto per jaar, blijkt uit de koopkrachtplaatjes van budgetinstituut Nibud.