GroenLinks: illegale kinderen recht op jeugdzorg

Kinderen die illegaal in Nederland verblijven, moeten recht houden op jeugdzorg. Dat stelt GroenLinks in reactie op het voorstel van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) om kinderen zonder verblijfspapieren niet meer onder de nieuwe Jeugdwet te laten vallen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman dient een wijzigingsvoorstel in zodat ook illegale kinderen recht houden op jeugdzorg, zoals dat nu nog geldt. Voortman noemt het in een verklaring 'verbazend hardvochtig' dat het kabinet ongedocumenteerde kinderen jeugdzorg wil onthouden. Voortman vindt de bepaling in de nieuwe wet discriminerend en in strijd met internationaal recht.

De reden die voor de bepaling in de wet wordt gegeven, noemt het GroenLinks-Kamerlid 'stuitend'. De regering zou willen voorkomen dat behandeling van ongedocumenteerde kinderen een voorspoedige uitzetting in de weg staat en dat deze kinderen niet de 'schijn van legaliteit' krijgen. "Het lijkt erop dat ongedocumenteerde kinderen in de nieuwe Jeugdwet het slachtoffer worden van de wil van het kabinet om zo veel mogelijk mensen de grens over te zetten. Dat mogen we niet laten gebeuren."

De verantwoordelijkheid voor jeugdzorg wordt vanaf 2015 overgedragen van het rijk naar gemeenten. Voortman heeft schriftelijke vragen gesteld over het recht op jeugdzorg voor illegale kinderen. De Tweede Kamer spreekt naar verwachting dit najaar nog over dit onderdeel van de nieuwe Jeugdwet. Een datum daarvoor staat nog niet vast.