Tientallen doden door smartphone in verkeer

Appen, mailen, facebooken, tweeten en sms'en in het verkeer zorgt jaarlijks voor enkele tientallen doden. Wie op de snelweg een bericht op de smartphone leest en daarop reageert, heeft over een lengte van ruim 3 voetbalvelden geen aandacht voor de weg.

Die cijfers presenteert het ministerie van Infrastructuur maandag bij de start van een nieuwe campagne tegen het gebruik van smartphone achter het stuur of op de fiets. Aan de actie doen onder andere ook de drie grootste telecomaanbieders mee, die waarschuwingsberichten via smartphones zullen verspreiden.

Rond de 90 procent van de weggebruikers vindt dat het gebruik van de smartphone en het verkeer niet samengaan. Toch blijkt uit onderzoek dat 1 op de 3 automobilisten wel eens een bericht verstuurt achter het stuur. Bijna de helft van de fietsers doet dat ook. Van de zakelijke rijders zegt 37 procent dat ze de telefoon niet kunnen negeren tijdens een rit. Bijna een kwart (24 procent) van de particuliere bestuurders vindt dat ook moeilijk.

Wie tijdens het autorijden met een berichtje bezig is, rijdt gemiddeld 26 keer over de strepen op de weg. Dat gebeurt nooit bij besturen zonder telefoon in de hand. Brits onderzoek heeft volgens het ministerie aangetoond dat een lezende en typende bestuurder 40 tot 60 procent van de rijtijd op zijn scherm kijkt in plaats van op de weg.

De campagne Aandacht op de weg loopt tot half december. In die tijd controleert de politie extra op het gebruik van een smartphone tijdens het rijden.

Tientallen doden door smartphone in verkeer
Tientallen doden door smartphone in verkeer (Foto: ANP)