FOK!filmblik: The Day the Earth Stood Still (1951)

Op 18 september 1951 draaide de film The Day the Earth Stood Still voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. In de epische film van Robert Wise zagen we hoe een buitenaardse gast onze planeet bezoekt om een belangrijke boodschap af te leveren.

The Day the Earth Stood Still

De film begint op zekere dag als er een vliegende schotel wordt waargenomen boven Washington. Nadat het buitenaardse schip een landing in de tuin van het Witte Huis heeft gemaakt, wordt het al snel omsingeld door het Amerikaanse leger. Nadat er een luik opengaat staat daar opeens een op een mens lijkende alien genaamd Klaatu, die zegt dat hij op een vredesmissie naar de Aarde is gekomen. Als Klaatu vervolgens door een zenuwachtige soldaat wordt neergeschoten maken we ook kennis met de robot Gort, die in één beweging alle aanwezige vuurwapens en tanks weet te vernietigen. Nadat Klaatu wonderbaarlijk snel is genezen laat hij weten dat hij een belangrijke boodschap heeft, die de toekomst van de mensheid kan bepalen.

The Day the Earth Stood Still 1

Het scenario van de sciencefiction film The Day the Earth Stood Still was geschreven door Edmund H. North en was gebaseerd op het korte verhaal Farewell to the Master van Harry Bates uit 1940. The Day the Earth Stood Still was duidelijk een film die was gemaakt in de tijd van de Koude Oorlog, een tijd dat men elke dag vreesde voor een totale vernietiging van de menselijke beschaving. De film heeft dan ook een duidelijke anti-oorlogsboodschap. Ook zag men de nodige overeenkomsten tussen het personage Klaatu en Jezus van Nazareth. Als Klaatu uit een ziekenhuis ontsnapt doet hij een uniform aan die van ene Majoor Carpenter (Timmerman). Er wordt aangenomen dat ook Jezus het timmervak van zijn vader Jozef leerde. Daarnaast wilde men, net als in het verhaal van Jezus, ook de onbegrepen buitenaardse gast Klaatu vermoorden.

The Day the Earth Stood Still 2

Wat de film zo mogelijk nog beter maakte was de prachtige filmmuziek van Bernard Hermann. De componist nam de score in augustus 1951 op met een klassiek orkest, waarin we onder meer ook de synthesizerpioniers Dr. Samuel Hoffman en Paul Shure tegenkomen. De muziek van Hermann zou later opnieuw gebruikt worden voor de succesvolle tv-serie Lost in Space in 1965. De film viel goed in de smaak bij de critici en oogste alleen maar positieve kritieken. Volgens velen was dit één van de betere films van 1951. Schrijver Arthur C. Clarke zou ooit een lijst van zijn favoriete sciencefiction films maken waarin hij The Day the Earth Stood Still zelfs boven zijn eigen klassieker 2001: A Space Odyssey verkoos.

The Day the Earth Stood Still 3

Een beroemde uitspraak uit de film is de kreet 'Klaatu Barada Nikto'. Klaatu geeft de tekst aan de mensen omdat ze daarmee de robot Gort kunnen stoppen als er iets met hem zou gebeuren. Gort is tenslotte een robot die in staat zou zijn om de hele planeet te vernietigen. 'Klaatu Barada Nikto' zou een uitspraak worden die zo mogelijk nog bekender was dan de film waar ze uit kwam. Door de jaren zijn er regelmatig artikelen verschenen waarin men probeerde te ontcijferen wat de tekst betekende. De tekst werkte ook inspirerend voor andere filmmakers. Zo zien we Micky Dolenz in de tv-serie van The Monkees als een robot rondlopen, die de tekst 'Klaatu Barada Nicto' gebruikt om in zijn ruimteschip te komen. Daarnaast horen we de tekst ook voorbijkomen in onder meer Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, Evil Dead III: Army of Darkness en Toys.

The Day the Earth Stood Still 4

In de zeventiger jaren was er ook een Canadese band genaamd Klaatu, die ondermeer de single 'A Routine Day' uit had gebracht. Aangezien velen niet wisten wie er in de band speelden ging er zelfs een gerucht dat er een reunie van The Beatles had plaatsgevonden en dat de mannen uit Liverpool in het geheim een nieuw album hadden gemaakt. Dit gerucht werd echter al snel weer uit de lucht gehaald.

De remake van The Day the Earth Stood Still
De remake van The Day the Earth Stood Still

In 2008 zou er een remake van The Day the Earth Stood Still verschijnen met Keanu Reeves in de hoofdrol. Net als de oorspronkelijke film, was ook de film uit 2008 weer een immens groot succes bij het grote publiek.