'Syrië-akkoord grote stap'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is blij dat de Verenigde Staten en Rusland het eens zijn geworden over de ontmanteling van de chemische wapens van Syrië. De minister noemt het akkoord 'een zeer belangrijke stap voorwaarts op het pad naar uitbanning van die massavernietigingswapens, zodat ze niet meer in Syrië tegen de bevolking ingezet kunnen worden'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov bereikten het akkoord zaterdag op de derde dag van intensieve onderhandelingen in Genève. Kerry en Lavrov spraken onder meer af dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

De minister stelt in een reactie dat met het akkoord 'ook in de praktijk uitvoering kan worden gegeven aan de bereidheid van de Syrische president Bashar Assad om zich te voegen naar de regels' van het verdrag over chemische wapens. "Het komt er dan wel op aan dat het snel gebeurt, secuur en met volledige betrokkenheid van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens", aldus Timmermans.

Assad kan en moet nu volgens de minister laten zien dat het hem menens is. "Doet hij dat niet of onvoldoende, dan zal de internationale gemeenschap via de VN-Veiligheidsraad daar consequenties aan moeten verbinden." Timmermans zegt verder te hopen dat het akkoord ook de basis legt voor vredesonderhandelingen met alle partijen in het conflict. "Want dat is de enige oplossing in dat verscheurde land."