Borgman is Nederlandse Oscar-inzending

De film Borgman van Alex van Warmerdam is de Nederlandse inzending voor de Academy Awards. De zwarte komedie maakt daarmee kans om genomineerd te worden voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft Instituut EYE vrijdag bekendgemaakt.

Borgman werd uit veertien aanmeldingen geselecteerd door een selectiecommissie met leden van onder meer de Nederlandse vakverenigingen van regisseurs, scenaristen, filmjournalisten en bioscoopexploitanten. Of de Nederlandse film ook echt kans maakt op een Oscar moet half januari blijken. Dan maakt de Academy de nominaties bekend waar haar leden op kunnen stemmen.

Borgman ging tijdens het filmfestival van Cannes in wereldpremière en kreeg daar zeer lovende kritieken. Het was de eerste Nederlandse film in bijna veertig jaar die was opgenomen in de competitie van het toonaangevende Franse festival. Inmiddels is de film, met hoofdrollen van Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Eva van de Wijdeven, aan talloze landen verkocht.

Het is alweer even geleden dat Nederland een Oscar won voor beste niet-Engelstalige film. In 1996 wist Mike van Diem de prijs in de wacht te slepen voor Karakter. In 2004 wist Nederland voor het laatst door te breken tot de nominatielijst, met De Tweeling van Ben Sombogaart. De Oscars worden op 2 maart uitgereikt.