NASA: Voyager 1 heeft zonnestelsel verlaten

De ruimtesonde Voyager 1 heeft het zonnestelsel verlaten. Het is daarmee het eerste ruimteschip ooit dat deze grens is overgestoken. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gezegd.

De Voyager 1 werd 36 jaar geleden gelanceerd. "Dit is een mijlpaal en het begin van een nieuwe reis", zei Ed Stone, die al sinds het begin leiding geeft aan het Voyager-project. De Voyager 1 zal nu een gebied verkennen dat nooit eerder is onderzocht en de resultaten terug naar aarde sturen, waar het team van Stone de ontdekkingen afwacht.

In 1977, toen de door kernenergie aangedreven Voyager 1 en zijn broertje Voyager 2 werden gelanceerd, wist niemand hoe lang de sondes het zouden uithouden. Momenteel bevinden ze zich, elk in een andere richting, op miljarden kilometers afstand. Op hun reis door het zonnestelsel deden de Voyagers Jupiter en Saturnus aan. De Voyager 2 sloeg vervolgens af richting Uranus en Neptunus. De Voyager 1 gebruikte de zwaartekracht van Saturnus om zich naar de rand van het zonnestelsel te slingeren.