China zet rem op kolencentrales

Het Chinese kabinet heeft donderdag besloten dat in drie industriële regio's rond Beijing, Shanghai en Guangzhou geen kolengestookte elektriciteitscentrales meer mogen worden gebouwd. Ook moet het aandeel van kolencentrales in de opwekking van elektriciteit voor 2017 omlaag naar onder de 65 procent.

De maatregel is bedoeld om de luchtverontreiniging in het oosten van China te verminderen. De verontreiniging 'schaadt de volksgezondheid en is van invloed op de maatschappelijke harmonie en stabiliteit', zegt de regering. Volgens het plan van aanpak moet de hoeveelheid fijnstof in de lucht in Beijing voor 2017 met 25 procent omlaag ten opzichte van 2012 en in andere steden met ten minste tien procent.

Onder de Chinese bevolking heerst groeiende ongerustheid over de luchtverontreiniging, die het gevolg is van de razendsnelle groei van de Chinese industrie en economie. Milieuactiegroep Greenpeace is blij met het 'ambitieuze tijdsbestek' en noemt het een belangrijk precedent dat in de rest van China en andere landen navolging verdient.