'Geen extra mobiele kosten in buitenland'

De Europese Commissie wil mobiel internet en telefoneren in het buitenland nagenoeg net zo goedkoop maken als in eigen land. Dat schrijft eurocommissaris Neelie Kroes in haar woensdag gepubliceerde telecomplannen. Ook moeten consumenten beter worden beschermd en moet mobiel internet volledig vrij worden, stelt Kroes.

Als het aan de VVD-politica ligt krijgen telecomaanbieders vanaf juli 2014 nog twee keuzes wat betreft mobiel internet: of ze maken het overal in de Europese Unie even duur, of ze bieden hun klanten de mogelijkheid om in het buitenland een andere provider te kiezen die het internet goedkoper aanbiedt. Klanten moeten daarbij dezelfde simkaart kunnen gebruiken.

Daarnaast wil Kroes dat een inkomend telefoontje in het buitenland gratis wordt. Op dit moment kost het opnemen van een telefoontje in EU-landen nog zes cent per minuut. Bellen binnen de Europese Unie mag bovendien niet meer kosten dan telefoneren in eigen land. De nieuwe limiet voor een mobiel gesprek wordt negentien cent per minuut, tegen 24 cent nu.

De commissie heeft ook ingestemd met Kroes' plannen voor netneutraliteit, internet zonder restricties, zij het in beperkte mate. Het blijft daardoor voor internetdiensten mogelijk om - tegen betaling - afspraken met telefoonmaatschappijen te maken over de internetsnelheid naar die dienst. Voorwaarde is wel dat de internetsnelheid naar andere diensten daar niet onder lijdt.

De beperkte netneutraliteit was een heikel punt binnen de Europese Commissie, meldde persbureau Reuters maandag. Door het betalen voor extra internetsnelheid toe te staan zouden grote internetondernemingen zoals Google en Amazon een voordeel krijgen dat diensten met minder geld zich niet kunnen veroorloven.

Consumenten moeten bovendien beter worden beschermd tegen providers, schrijft Kroes. Ze eist dat contracten simpeler en beter vergelijkbaar worden. Het moet daarnaast gemakkelijker worden om van aanbieder te wisselen, wanneer een provider de beloofde internetsnelheid niet nakomt. Ook moeten consumenten altijd voor een eenjarig contract kunnen kiezen.