[Vuelta] Mollema wint zeventiende etappe

Bauke Mollema heeft woensdag de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Groninger van Belkin demarreerde in de slotkilometer en kwam na 189 kilometer solo over de streep in Burgos. Het is voor Mollema, de nummer zes van de Tour de France, zijn eerste zege in een grote ronde. Vincenzo Nibali behoudt de rode leiderstrui.

In een grotendeels vlakke etappe kozen gingen twee renners er vandoor. Adam Hansen (Lotto-Belisol) gaf de aanzat, waarna Javier Aramendia (Caja Rural) volgde. Het duo kreeg maximaal negen minuten. Lampre Merida gaf echter blijk van vertrouwen in sprinter Maximilliano Richeze, en trok de achtervolging op gang. Op dertig kilometer van het einde had het tweetal nog slechts een voorsprong van twee minuten.

De voorsprong werd pas helemaal te niet gedaan toen Saxo-Tinkoff gebruik maakte van de wind om het peloton in enkele waaiers te doen breken. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) en Thibaut Pinot (FDJ.fr), respectievelijk vijfde en zevende in het algemeen klassement, waren niet alert en verloren meer dan een minuut.

Met nog een kilometer te fietsen ging het tempo iets omlaag. Mollema greep zijn kans en ging er vandoor. Hij werd niet meer ingehaald en won de etappe. De laatste Nederlander die in Spanje een dagzege boekte was Lars Boom. De ploegmaat van Mollema won in 2009 een rit.