Bovag 'verbijsterd' over accijnsplan

De Bovag is verbijsterd over de plannen om de accijns op benzine verder te verhogen, om zo het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren. Volgens de brancheorganisatie zal deze maatregel uitdraaien op een ordinaire lastenverhoging.

Het plan is afkomstig van een commissie onder leiding van voormalig PvdA-politica Dorette Corbey, die onderzocht hoe het gebruik van biobrandstoffen kan worden bevorderd. Zij bepleit onder meer een zogeheten accijnsdifferentiatie om het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren.

Nu is het tarief voor bio-ethanol gelijk aan dat van fossiele benzine en het tarief van biodiesel is gelijk aan dat van fossiele diesel. "Accijnsdifferentiatie voor verschillende types biobrandstoffen zou kunnen helpen om de betere soorten te stimuleren", schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw noemt dit voorstel een 'interessant aanknopingspunt'. "In de strategie over de toekomstige brandstoffenmix die ik in de loop van 2014 wil uitwerken, zal ik deze gedachte meenemen", schrijft de bewindsvrouw. Zij wijst er wel op dat het ministerie van Financiën uiteindelijk besluit over het fiscale beleid.

De Bovag wijst erop dat biobrandstoffen maar mondjesmaat beschikbaar zijn, net als de auto's die ervoor geschikt zijn. Voor het overgrote deel van de automobilisten is het niet mogelijk om binnen afzienbare tijd over te stappen op biobrandstof. "En daarmee is dit plan niets anders dan een lastenverhoging."

Volgens de organisatie staat bovendien ter discussie of de huidige generatie biobrandstoffen wel duurzaam zijn. "Ik roep staatssecretaris Mansveld op om dit plan niet serieus te nemen en heel snel van tafel te vegen", aldus Bovag-directeur Koos Burgman.

De Bovag maakt zich al langer druk over de hoge accijns in Nederland. Hierdoor is de benzine in België en Duitsland een stuk goedkoper en loont het voor automobilisten steeds meer om over de grens te tanken. Dit 'benzinetoerisme' kost de overheid jaarlijks een miljard euro aan accijns en btw, becijferde de organisatie vorige maand. Bovendien dreigen honderden tankstations in de grensstreek over de kop te gaan.