Barroso waarschuwt voor cartoonversie Europa

Politici in de Europese Unie moeten geen cartoonversie van Europa aan hun kiezers voorspiegelen. Die boodschap gaf voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso woensdag af in zijn State of The Union in het Europees Parlement. In mei worden verkiezingen gehouden voor dat parlement.

Barroso vroeg de parlementariërs in zijn speech wat voor beeld zij de kiezers willen voorspiegelen. "Willen we een openhartig of een cartoonesk beeld? Willen we mythen of feiten horen? Eerlijkheid of extremisme?" De commissievoorzitter hekelde de neiging van lidstaten om successen van de Europese Unie te nationaliseren en mislukkingen te 'europeaniseren'. "We krijgen samen een oordeel van de kiezer."

Barroso erkende dat er problemen zijn, zoals in de verschillen in arbeidsvoorwaarden met de nieuwe lidstaten. Nederland heeft zich de afgelopen weken sterk beklaagd over de negatieve gevolgen daarvan. "Maar als je Europa niet goed vindt, verbeter het dan. Maar keer je rug er niet naar om."

Barroso waarschuwde voor de neiging van sommige lidstaten om vooral vanuit het eigenbelang te werken en niet vanuit het gemeenschappelijke belang. "Het tegen elkaar opzetten is heel gevaarlijk", waarschuwde de Portugese voorzitter. Volgens hem gebeurt dat vooral rond grotere projecten. "Als je zegt dat je in hetzelfde schuitje zit, kan je niet zeggen dat alleen jouw kant van de boot aan het zinken is."

De voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie wees niet alleen met zijn vinger naar de lidstaten. Hij erkende dat de unie ook kritisch moet zijn over de eigen rol. "Europa moet zich concentreren op de gebieden waar het meeste waarde kan toevoegen", zei Barroso. "Het moet groot zijn in kleine zaken, en kleiner in kleinere zaken." Die uitspraak kreeg applaus van sommige partijen in het Europese Parlement.