Paranormaal gedoe nog altijd onzin

Paranormale kunstjes blijken nog altijd gewoon onzin te zijn. Een jaar geleden loofde de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap (SKEPP) een miljoen euro uit voor de eerste persoon die het voor elkaar zou krijgen om zijn paranormale gave te bewijzen. Uiteraard lukte dat geen enkele deelnemer.

De organisatie ziet in het uitblijven van resultaten een bevestiging van de veronderstelling dat het makkelijker is om goedgelovigen geld uit de zak te kloppen dan om op een middagje een miljoen te verdienen door de werking te bewijzen.

SKEPP kreeg in totaal 30 aanmeldingen binnen. Na de aanmeldingsprocedure werden er in totaal zes proeven uitgevoerd. Een daarvan vond in België plaats, twee in Nederland en drie in Duitsland.

De deelnemers kwamen aanzetten met de meest absurde claims. Onder hen waren onder andere een wichelroedeloper die nog minder goed presteerde dan wat van simpel gokwerk verwacht kan worden, een onhoorbare buikspreker en een andere wichelaar die een score van nul behaalde toen hij probeerde om tien geselecteerde woorden uit een woordenboek aan te wijzen.

Een veel gebruikt tegenargument van de paranormalen was dat hun kunsten niet werken als er sceptici in de buurt zijn. Paranormaliteit bestaat namelijk uitsluitend voor mensen die erin geloven.