'Hoerenlopen strafbaar in geval slachtoffer mensenhandel'

Hoerenlopers die naar prostituees gaan van wie het vermoeden bestaat dat zij slachtoffers van mensenhandel zijn, moeten strafbaar worden. Dat bepleit de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corrine Dettmeijer in een dinsdag gepubliceerd rapport over mensenhandel.

Dettmeijer verwees in haar toespraak bij de presentatie van het rapport naar de verantwoordelijkheid van klanten. Die melden soms misstanden bij Meld Misdaad Anoniem. Dat is goed, maar er zijn soms ook situaties waarbij klanten weten of het vermoeden hebben dat de prostituee die zijn bezoeken slachtoffer is van mensenhandel.

"Het kan dan gaan om duistere manieren om bij een prostituee te komen, informatie die is gedeeld op websites of de situatie waarin de klant de vrouw aantreft", zei Dettmeijer. "Voor die gevallen beveel ik een expliciete strafbaarstelling aan."

Deze aanbeveling lijkt op de zogeheten vergewisplicht, die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wilde invoeren in zijn nieuwe Prostitutiewet. Die zou hoerenlopers opdragen om na te gaan of de prostituee die zij bezoeken legaal werkt. Deze plicht haalt Opstelten onder druk van de Eerste Kamer uit de wet.

Opstelten, aanwezig bij de presentatie van het rapport, ziet dan ook weinig in deze aanbeveling van Dettmeijer. "Hier zit ik niet aan te denken", aldus Opstelten.

Andere aanbevelingen van Dettmeijer neemt de bewindsman wel over. Zo vindt Opstelten met Dettmeijer dat de begeleiding van slachtoffers moet worden verbeterd. Er bestaat nu onduidelijkheid over zaken als de strafrechtelijke procedure of de vergoeding van tolken. Een zogeheten verwijsmechanisme, een 'spoorboekje voor slachtofferbescherming', waarin alle taken van instanties bindend zijn omschreven, moet dit verhelderen. Dat moet voorkomen dat 'slachtoffers opnieuw slachtoffers' worden, aldus Dettmeijer.

Ook vroeg zij aandacht voor nieuwe vormen van mensenhandel buiten de seksindustrie, zoals gedwongen bedelarij, gedwongen straatkrantverkoop en gedwongen aanvragen van toeslagen. Volgens Dettmeijer blijft dit te veel 'een witte vlek' en wordt het niet gezien als een vorm van ondermijnende criminaliteit. Afgeronde opsporingsonderzoeken blijven op de plank liggen en komen zelden voor de rechter.

De aanpak van uitbuiting buiten de seksindustrie staat al geruime tijd hoog op de politieke agenda, zei Opstelten. Niettemin is hier ook ruimte voor verbetering, zei hij. De bewindsman komt nog met een uitgebreide beleidsreactie op het rapport.